Valhall

Ättestupan
 
Ett 40 meter högt berg med brant stup ner mot sjön Orlunden. Härifrån är en hisnande utsikt och platsen är populär för picknick-utflykt.
Valhall ättestupa ligger 99 m.ö.h.
Den sköna platsen med lite vild natur har gjorts mer tillgängnlig för dig utan att för den skull förstöra känslan av orördhet. En enkel sittgrupp runt en gillplats gör det enkelt att umgås på ett intimt sätt med goda vänner. Parkeringsplatsen är stor nog att ta emot 2 bussar, och den smala grusstigen från denna gör det nu möjligt för dig med rullstol att kunna ta dig upp till utsiktsposten.
 
Sägnen om Ättestupan Valhall:
Valhall är en mytomspunnen plats, där klippbranten kastar sig 40 meter ner i sjön Orlunden. Runt omkring står den vackra bok- och ekskogen. Redan 1709 kunde man i gamla skrifter läsa om Swarta Warhallen vid Orlunden i Jämshög. Berget kallas även i folkmun för Valhall ättestupa, eftersom det i forna tider tjänstgjorde som ättestupa för gamla och sjuka.
 
I Blekingebygder (1985) kan man läsa:
"Vill man känna en fläkt av mycket gamla tider far man till ättestupa Valhall. Ättestupa låter hedniskt. Den sätter fantasin i rörelse. Man förflyttas tillbaka till den gamla asatrons tider, när valkyrior hämtade fallna hjältar och förde dem till Valhall, vilken enligt allmogens tro i forna tider tjänstgjorde som ättestupa. När man kommer upp på bergets topp blir man helt betagen av den underbara utsikten över sjö och land. Men gå inte nära stupet om du lider av svindel.
 
Den lokala och välkände författaren Harry Martinsson har i en novell skildrat en skolutflykt till ättestupan.
 
Berget stupar 40 meter och nog måste det ha fordrats mod för att kasta sig ner. Men för en gammal man tycktes det nog bättre än att dö i sotsäng. Det är möjligt att han också fick hjälp av någon anhörig ut på den sista jordiska färden, som skulle föra honom till Valhall, den efterlängtade evighets-världen med sina fröjder. Hur de anhöriga kände sig när de såg den gamla försvinna i djupet, kan man bara gissa sig till. Några samvetskval hade de säkerligen inte, utan tyckte kanske de gjort en god gärning mot den gamle. De visste att deras eget liv kanske skulle sluta på samma sätt".


GPS
WGS84: N 56° 16.1149', E 14° 35.0909'
Decimal: 56.2686, 14.5848